Kako je izgledala reklama za stroj za pranje rublja na početku 20. stoljeća?

 

Prvi patent u kategoriji stroja za pranje i cijeđenje rublja u Engleskoj je zabilježen 1691 godine. Crtež perilice za pranje rublja nalazimo pak 1752. godine u časopisu ‘Gospodinov izbor’, dok je dizajn mašine za pranje rublja u Njemačkoj objavljen 1767. U SAD-u je prvi patent stroja za pranje rublja objavljen 1797. godine.

Industrijskom revolucijom te uvođenjem električne energije, razvijali su se i prvi modeli strojeva za pranje rublja. Prvi električni strojevi za pranje rublja u SAD-u su se oglašavali u novinama već 1904. godine dok je prva automatska praonica rublja otvorena u gradu Fort Worthu u Texasu 1934.

Od početaka do danas, strojnim pranjem tekstila oduvijek se željelo uštedjeti vrijeme, radna snaga, postići kvalitetan rezultat uz zadržavanje svojstava pojedine tkanine. Ako pogledate reklamu za stroj za pranje rublja iz 1910. godine može se zaključiti kako su prednosti korištenja strojeva za pranje rublja i tada i danas ostale iste, a samo industrijsko pranje tekstila čini ih još izraženijima.

Na reklami za ‘Happy Day Washer’ – stroj za pranje rublja iz 1910., autor kaže: stroj štedi vrijeme, radnu snagu, živce, odjeću, čvrstoću i tzv. ‘tužni ponedjeljak’ (dan kada se pere rublje), pretvara u sjajan i sretan dan.


Čisto jednostavno

u 4 koraka

Korak 1

Prikupljanje  nečistog rublja

Korak 2

Transport nečistog rublja do praonice

Korak 3

Pranje, obrada rublja i kemotermička dezinfekcija.

Korak 4

Dostava čistog rublja